Новини

Национален протест на зърнопроизводителите

Националната асоциация на зърнопроизводителите и в България започна тридневен протест. Причината е безконтролният внос на зърно от Украйна, тежката ситуация в сектор „Земеделие“ и ниската изкупна цена на продукция. Видинските фермери също изразиха недоволството като блокираха за час движението по Главен път Е-79. За да се срещне с тях и да чуе исканията им, в нашия град пристигна земеделският министър Явор Гечев.

Още от сутринта тежки машини и специализирана селскостопанска техника се събраха на входа на град Видин при бившия химически комбинат. Мястото на протеста бе подсигурено от засилено присъствие на служители и автомобили на Секторите „Пътна полиция“ и Охранителна полиция“ на Областната дирекция на МВР, както и линейка на Центъра за спешна медицинска помощ.

„Без фермери няма прехрана“ и „Никой не е по-голям от хляба“, „Не убивайте българското земеделие“ са част от лозунгите, които протестиращите фермери издигнаха. За да се срещне с тях и да чуе исканията им пристигна лично министърът на земеделието Явор Гечев. Той бе запознат с проблемите в сектора.

Протестните действия ще продължат днес и утре, когато също е предвидено едночасово блокиране на пътища като предупредителен знак към управляващите за неотложното решаване на проблемите в сектора и спасяването на българското земеделие.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.